Paris
London
New York
Saturday, 30 September, 2023
Last Update 11:07
10:55    |    16/05/2022

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO: o ''gravă eroare'' (înalt responsabil diplomatic rus)

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP şi EFE.

"Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile", a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, "va depinde de consecinţele practice ale aderării" celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda "nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu" cu această nouă situaţie.

"Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie", a spus Riabkov, afirmând că "nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă".

Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, a dat undă verde duminică candidaturii ţării la NATO, la scurt timp după ce executivul Finlandei şi-a anunţat dorinţa de a adera la Alianţă, pe care Moscova o consideră drept o "ameninţare existenţială", notează AFP.

Se aşteaptă ca guvernul suedez să anunţe oficial luni, după o dezbatere în parlament, decizia sa de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Pentru Helsinki şi Stockholm, două ţări care nu au aderat la NATO nici măcar în momentul de vârf al Războiului rece, această întorsătură este rezultatul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Moscova fiind percepută drept o ameninţare de către vecinii săi.

Finlanda, care timp de opt decenii s-a poziţionat ca ţară neutră, are circa 1.300 km de frontieră comună cu Rusia.

Moscova a invocat, între alte motive, pentru a-şi justifica atacul împoriva Ucrainei apropierea acesteia de NATO şi sprijinul politic, diplomatic şi militar al Alianţei pentru Kiev. Puterea rusă voia astfel să-i îndepărteze pe occidentali de graniţele ruse.

Ţările Alianţei Nord-Atlantice furnizează sprijin, inclusiv cu arme, forţelor ucrainene, care luptă împotriva armatei ruse de aproape trei luni. AGERRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready