Paris
London
New York
Friday, 23 February, 2024
Last Update 20:20
21:10    |    16/11/2022

Varşovia anunţă că racheta căzută în Polonia este ''probabil'' ucraineană şi că nu va invoca articolul IV al tratatului NATO (oficial)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ''probabil'' că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ''a fost lansată de Ucraina'' şi a adăugat că ''nimic nu indică'' faptul că ar fi vorba despre un ''atac intenţionat împotriva Poloniei'', transmite EFE.

Duda le-a declarat jurnaliştilor că ''cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică'' şi face parte din modelul S300.

''Ieri (marţi - n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei'', a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ''nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete''.

''Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment'', a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. ''Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână'', a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ''toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat''.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ''integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi''. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready