Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
14:13    |    22/03/2023

China evită să se pronunţe cu privire la o posibilă convorbire telefonică între Xi şi Zelenski

Ministerul de Externe chinez nu a oferit miercuri detalii despre o posibilă convorbire telefonică între preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, cu care Xi nu a vorbit de la începutul invaziei ruse în Ucraina, transmite EFE.

"China nu are motive egoiste în 'chestiunea' ucraineană şi nici nu a pus paie pe foc", a răspuns purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la o întrebare referitoare la o declaraţie a unuia dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, care a acuzat Beijingul că "nu este imparţial", exemplificând prin aceea că Xi "nu a vizitat Ucraina şi nici nu a vorbit cu Zelenski".

Ţara asiatică "nu a creat 'criza'" din Ucraina, nu este parte (a conflictului) şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi", a reiterat purtătorul de cuvânt chinez.

China a publicat recent un document de poziţie în care a cerut "o soluţie politică" la război, propunere criticată de Occident pentru că pune "agresorul şi victima" pe acelaşi plan.

În schimb, Rusia a salutat dorinţa Chinei de a juca ceea ce consideră că este un rol pozitiv în căutarea unei soluţii la "criza ucraineană" şi la iniţiativa de pace "constructivă" propusă de Beijing.

În documentul său, China, care se opune sancţiunilor împotriva Moscovei, afirmă că respectă integritatea teritorială a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, precum şi "preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor", o referire la Rusia, aminteşte EFE.

În ultimele zile au existat speculaţii cu privire la posibilitatea unui apel telefonic între Xi şi Zelenski, după vizita de stat a preşedintelui chinez din această săptămână la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, ministrul chinez de externe Qin Gang a avut o conversaţie telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în care a insistat că Beijingul joacă un "rol constructiv" în promovarea "discuţiilor de pace".

Pe de altă parte, Kremlinul a anunţat miercuri că Putin şi Xi nu au discutat despre planul de pace în 10 puncte al preşedintelui Zelenski, care insistă pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe întregul teritoriu ucrainean.

"Nu, planul de pace ucrainean nu a fost abordat. A avut loc un schimb de opinii cu privire la clauzele planului de pace chinez'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa de presă zilnică.

Potrivit lui Peskov, "planul Zelenski" este o chestiune care trebuie abordată de China şi Ucraina. AGERPRES


 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready