Paris
London
New York
Tuesday, 30 May, 2023
Last Update 21:32
11:36    |    03/05/2023

Ceremonia de incoronare a Regelui Charles va fi o ''etalare glorioasă de fast''

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, care va avea loc sâmbătă, va fi cea mai mare etalare de fast care va putea fi văzută într-o generaţie în Regatul Unit şi va oferi un impuls economiei britanice, au anunţat organizatorii şi Palatul Buckingham, potrivit Reuters.

Charles, alături de soţia lui, Camilla, vor fi încoronaţi la Westminster Abbey din Londra în cadrul unui eveniment istoric ale cărui origini au o vechime de peste 1.000 de ani şi la care vor participa mii de militari într-o procesiune care se va întinde pe o distanţă de peste un kilometru şi jumătate prin centrul Londrei.

''Este un moment de mândrie în istoria noastră naţională'', a declarat Edward Fitzalan-Howard, duce de Norfolk şi nobilul cu cel mai înalt rang din Anglia.

''Este, de asemenea, un moment prielnic în care să ne reamintim mândria pe care o simţim faţă de ţara noastră şi constituţia noastră nescrisă, care ne-a servit atât de bine timp de peste 1.000 de ani în timpul istoriei noastre îndelungate'', a declarat în faţa reporterilor Edward Fitzalan-Howard, a cărui familie a organizat festivităţi de stat încă din 1483.

Circa 7.000 de membri ai forţelor armate vor fi implicaţi în ceremonie, iar peste 4.000, inclusiv orchestre militare, vor lua parte la procesiunea desfăşurată pe traseul Westminster Abbey - Palatul Buckingham, în grădinile căruia regele şi regina vor primi salutul regal.

Va fi o ''etalare glorioasă de fast'', a spus Edward Fitzalan-Howard. Potrivit tradiţiei, familia regală va saluta apoi mulţimea de la balconul Palatului Buckingham, care va fi survolat de aeronave militare.

Aşa cum a anunţat anterior Palatul Buckingham, serviciul religios va fi diferit de cel dedicat reginei Elisabeta a II-a, în urmă cu şapte decenii, pentru a reflecta epocile diferite.

Doar 2.300 de invitaţi vor fi prezenţi în Westminster Abbey, în comparaţie cu cei 8.000 care au asistat la încoronarea din 1953, însă printre oaspeţi se vor afla 100 de şefi de stat, iar ceremonia va avea o durată mai mică.

Sunt şi voci care au criticat costurile extravagante ale ceremoniei în contextul în care cetăţenii Regatului Unit se confruntă cu o criză a costului de trai, dar potrivit unui purtător de cuvânt al palatului, se aşteaptă ca peste 1 miliard de lire sterline să ajungă într-un final în economia britanică aflată în dificultate

''Nu intră în atribuţiile mele să apreciez cât de precise sunt aceste cifre, dar, teoretic, festivităţile reprezintă de obicei un stimul economic enorm pentru ţară'', a precizat purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham, adăugând că, întrucât vor fi prezenţi atât de mulţi şefi de state, va exista, de asemenea, o imensă oportunitate de conectare politică.

Cu toate acestea, cabinetul de consultanţă Pantheon Macroeconomics a prognozat că PIB-ul Regatului Unit va înregistra o scădere de circa 0,2% în mai faţă de luna precedentă, cauza diminuării fiind minivacanţa decretată de guvern cu ocazia încoronării. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready