Paris
London
New York
Tuesday, 18 June, 2024
Last Update 13:59
19:32    |    21/09/2023

Studiu: Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul din 12 adulţi au în momentul de faţă o viziune de extremă-dreapta asupra lumii, relatează joi dpa.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea germană Bielefeld a fost comandat şi publicat de Fundaţia Friedrich Ebert, apropiată de Partidul Social-Democrat german (SPD), notează dpa.

Este vorba de un studiu efectuat o dată la doi ani şi care examinează atitudinile extremiste de dreapta din rândurile alegătorilor germani.

Noua ediţie a studiului, publicată joi, a constatat că proporţia germanilor cu vederi de extremă dreapta este în momentul de faţă de 8,3%, o creştere substanţială de la 2% până la 3% în anii precedenţi.

Autorii studiului precizează că au fost consemnate atitudini de extremă dreapta în întregul spectru politic şi nu doar între susţinătorii politicienilor de extremă dreapta.

"Între cei care se poziţionează ferm ca fiind de stânga sunt mai mulţi cei care împărtăşesc o viziune net de extremă-dreapta asupra lumii (12%) decât în cazul celor care se declară de centru (7%)", au menţionat cercetătorii, care au fost coordonaţi de socio-psihologul Andreas Zick.

Sondajul, realizat telefonic între 2 ianuarie şi 28 februarie de institutul UADS din Duisburg pe un eşantion de 2.027 de adulţi, cu o marjă de eroare de plus/minus 2,2 puncte procentuale, le-a cerut respondenţilor să se poziţioneze în raport cu diferite chestiuni, între care dacă ar susţine o dictatură.

Acesta a mai constatat între altele că a crescut proporţia celor care împărtăşesc opinia de extremă-dreapta că "populaţii diferite nu ar trebui să se amestece", precum şi a celor care aprobă violenţa politică - la 13,2% de la 5,3% în studiul anterior -, iar 30% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că "partidele de guvernământ îi înşală pe oameni", aproape de două ori mai mulţi decât acum doi ani.

În acelaşi timp, comparativ cu anii anteriori, un număr semnificativ mai mare dintre cei intervievaţi au apreciat că le-a fost restrânsă libertatea de exprimare.

Autorii studiului definesc caracteristica centrală a extremismului de dreapta ca fiind "o ideologie a inegalităţii şi violenţei sau de aprobare a violenţei pentru a implementa ideologia", menţionează dpa.AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready