Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
16:55    |    29/09/2023

Rusia consideră o ''ingerinţă'' întâlnirea cancelarului german Olaf Scholz cu preşedintlele kazah

Rusia a avertizat împotriva "ingerinţelor" în relaţiile sale economice după ce cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev, informează vineri DPA.

Vineri, după întâlnirea dintre Scholz şi Tokaev cu o zi înainte, Ministerul rus de Externe a criticat faptul că sancţiunile Occidentului împotriva Moscovei au fost aduse în discuţiile de la Berlin.

Rusia se bazează pe posibilitatea de a-şi continua cooperarea economică eficientă şi bunele relaţii de vecinătate cu Kazahstan fără "ingerinţe negative" din exterior, a precizat ministerul.

Comerţul, în special, este extins şi "aduce beneficii mari pentru ambele ţări", a adaugat ministerul rus.

La întâlnirea cu Tokaev, Scholz a lăudat eforturile preşedintelui kazah de a preveni eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei vecine. Este "bine şi de ajutor" faptul că guvernul kazah a luat contramăsuri, a spus cancelarul.

Multe mărfuri care fac obiectul sancţiunilor occidentale intră în Rusia prin Kazahstan.

Statele Unite au cerut de asemenea acestei ţări bogate în resurse să nu eludeze sancţiunile. Tokaev a declarat din nou la Berlin că ţara sa susţine pachetele de sancţiuni ale UE şi ale altor state occidentale.

Scholz s-a întâlnit vineri cu preşedinţii ţărilor din Asia Centrală - Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan - la un summit comun la cancelarie.

Aceste state, care până acum au fost puternic sub influenţa Rusiei, au materii prime importante pentru a oferi Germaniei. Cu toate acestea, unele dintre ele au fost de asemenea ţinta unor critici internaţionale pentru încălcări grave ale drepturilor omului. Turkmenistanul bogat în gaze, de exemplu, este considerat o dictatură închisă similară cu Coreea de Nord.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready