Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
00:11    |    01/10/2023

Armata ucraineană a pierdut peste jumătate din vehiculele de luptă Bradley primite din partea SUA

 Armata ucraineană a pierdut peste jumătate din vehiculele blindate de luptă a infanteriei „Bradley” pe care le-a primit din partea Statelor Unite în condițiile în care luptele din sudul Ucrainei par să fi intrat într-o nouă fază a intensității.

Site-ul independent Oryx, care monitorizează pierderile suferite de ambele armate ce luptă în Ucraina, a confirmat pierderea de către ucraineni a 55 dintre vehiculele blindate americane, noteaza  HotNews.ro.

 Dintre acestea, 28 au fost distruse, 21 avariate și alte 6 abandonate de către echipajele lor după ce au fost avariate. Potrivit bilanțului Oryx, care include doar armamentul a cărui pierdere a fost confirmată de fotografii, înregistrări video sau alte surse deschise, rușii nu au reușit nici până acum să captureze vreun Bradley american, deși se lăudau cu acest lucru încă din prima jumătate a lunii iulie.

Trebuie precizat de asemenea că, dat fiind faptul că Oryx contabilizează doar pierderile confirmate vizual, numărul real al acestora ar putea fi mai mare.

Statele Unite au promis Ucrainei 190 de Bradley-uri: 186 de vehicule de luptă a infanteriei și 4 vehicule de recunoaștere avansată M7 BFIST din aceeași gamă.

Însă se crede că doar în jur de jumătate sau până la 100 din vehiculele promise de Washington au ajuns în Ucraina înainte de începerea ofensivei de vară pe care Kievul a declanșat-o în iunie, după luni de amânări tocmai pentru a aștepta sosirea mai multor echipamente occidentale.

Dat fiind faptul că guvernul de la Washington nu a dezvăluit câte Bradley-uri a trimis efectiv armatei ucrainene, numărul vehiculat în presa americană în acest sens diferă, însă în general el nu este mai mare de 100 de unități.

De exemplu, The Washington Post nota într-un articol publicat pe 20 iulie că un document al Pentagonului scurs în presă arată că Brigada 47 de Infanterie Mecanizată a armatei ucrainene, singura căreia i-ar fi fost alocate vehicule Bradley, urma să primească 99 de unități până la începutul ofensivei.

Bradley-urile americane au fost aruncate în luptă încă din prima zi a ofensivei

Brigada 47, una dintre cele mai puternice ale Ucrainei, a participat la ofensivă încă din prima zi a sa, fiind alocată sectorului frontului de pe axa ce duce către Melitopol, orașul din sudul Ucrainei pe care forțele Kievului încearcă să îl cucerească pentru a tăia în două forțele ruse de aici și culoarul terestru al rușilor către Crimeea.

Această brigadă a participat la luptele grele care s-au dat pentru localitatea Robotîne, lucru care explică numărul mare al Bradley-urilor pierdute.

În plus, luptele din sudul Ucrainei par să fi intrat într-o nouă fază de intensitate în condițiile în care armata rusă a reușit să recupereze handicapul pe care îl avea la începutul războiului în ceea ce privește dronele kamikaze, folosite pentru a ținti echipamente și concentrări mici de trupe.

General-maiorul Vadim Sibițki, șeful-adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat joi jurnaliștilor de la The Wall Street Journal că numărul uriaș de drone folosite pe câmpul de luptă, la care se adaugă supravegherea video a acestuia în timp real, fac ca trupele și tancurile aflate în câmp deschis să aibă la dispoziție doar câteva minute înainte de a fi țintite

„În prezent, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi descoperită în decurs de 3 până la 5 minute și lovită în alte 3 minute”, a spus adjunctul generalului Kirilo Budanov.

„Rata de supraviețuire [a forțelor aflate] în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, a subliniat el.

Jurnalistul Julian Roepcke de la Bild, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, nota la rândul său în urmă cu o zi într-o zi într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că numărul uriaș de drone pe care îl au acum la dispoziție și forțele rusești ar fi unul dintre motivele pentru care atacurile ucrainene înspre Verbove par să se fi „împotmolit” din nou.

Trupele ucrainene au ajuns la periferia acestui oraș de pe axa care duce către Melitopol încă de la sfârșitul lunii august, când părea că ofensiva a prins din nou viteză în urma unor progrese rapide înregistrate în zilele anterioare.

Oleksandr Tarnavski, generalul ucrainean care comandă ofensiva din sudul țării, a afirmat într-un interviu acordat în urmă cu o săptămână că forțele sale au reușit să străpungă apărarea rusă la Verbove. Deocamdată însă luptele pentru această localitate continuă fără o străpungere decisivă a frontului.

 HotNews.ro

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready