Paris
London
New York
Saturday, 27 April, 2024
Last Update 20:20
20:00    |    05/10/2023

Rusia: Putin afirmă că evită summiturile internaţionale pentru a nu "provoca probleme"

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu va participa la summituri internaţionale, precum cele ale G20 sau BRICS, pentru a nu "provoca probleme" organizatorilor, fără a menţiona mandatul de arestare emis împotriva lui de Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează AFP.

"De ce aş vrea să le creez probleme prietenilor noştri care organizează evenimente?", a declarat el în cursul forumului politic de la Valdai, Rusia.

"Dacă vin, vor fi spectacole politice, atacuri politice", a justificat el, apreciind că oricum are "destule treburi de făcut acasă".

Absenţa preşedintelui rus a fost remarcată în cadrul evenimentelor internaţionale recente, precum summitul ţărilor emergente din BRICS, în Africa de Sud, sau G20 în India.

CPI a emis un mandat de arestare internaţional împotriva preşedintelui Putin pentru "deportarea" a numeroşi copii ucraineni în Rusia, ceea ce împiedică deplasările internaţionale ale preşedintelui rus. Kremlinul a calificat acuzaţiile de la Haga "nule şi neavenite".

India, gazda a summitului G20, nu este totuşi semnatară a CPI.

Cu toate acestea, Vladimir Putin se va deplasa în Kârgâzstan la jumătatea lunii octombrie, fiind prima sa călătorie în străinatate de la emiterea mandatului de arestare.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready