Paris
London
New York
Thursday, 18 July, 2024
Last Update 13:59
13:02    |    10/10/2023

Ayatollahul Ali Khamenei neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului

Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă al Hamas asupra Israelului, reafirmând în acelaşi timp sprijinul Iranului pentru "Palestina", relatează AFP şi Reuters.

Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul "a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii" după ofensiva mişcării palestiniene.

"Insist asupra termenului 'ireparabil'", a adăugat el.

La fel ca oficialii iranieni luni, ayatollahul Khamenei a respins acuzaţiile de implicare iraniană în pregătirea atacului Hamas, o mişcare pe care Teheranul o apără deschis de mulţi ani, chiar dacă relaţiile lor au avut suişuri şi coborâşuri.

"Susţinătorii regimului sionist şi alţii au făcut să circule zvonuri în ultimele două, trei zile, inclusiv că Iranul islamic se află în spatele acestei acţiuni. Ele sunt false", a declarat el.

"Desigur, apărăm Palestina, apărăm luptele. Sărutăm frunţile şi mâinile iniţiatorilor (acestui atac) şi ale tinerilor palestinieni curajoşi, dar cei care spun că opera palestinienilor a fost declanşată de non-palestinieni nu cunosc naţiunea palestiniană şi fac o greşeală", a adăugat el.

"Bineînţeles, întreaga lume musulmană este obligată să-i sprijine pe palestinieni", potrivit liderului suprem al Republicii Islamice Iran.

În opinia ayatollahului Khamenei, care pledează în mod regulat pentru dispariţia Israelului, "acest dezastru a fost provocat de însăşi acţiunile sioniştilor". "Actul curajos şi altruist al palestinienilor este un răspuns la crimele inamicului uzurpator, care se întâmplă de ani de zile şi s-a înrăutăţit în ultimele luni", a spus el.

"Acest cutremur distructiv a distrus unele structuri critice (din Israel) care nu vor fi reparate cu uşurinţă. Acţiunile regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru", a declarat Khamenei.

El a descris, de asemenea, drept un "calcul greşit" faptul că Israelul "pozează ca victimă" după atac, "un pretext pentru a-şi înmulţi crimele".

Armata israeliană bombardează Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas din 2007, începând de sâmbătă, după atacuri terestre, aeriene şi maritime fără precedent ale mişcării islamiste, care au făcut peste 900 de morţi în Israel. În Fâşia Gaza, aproximativ 700 de persoane au fost ucise.

Israelul a declarat marţi că a restabilit controlul asupra graniţei cu Gaza şi plantează mine acolo unde militanţii au răsturnat bariera în timpul asaltului lor sângeros din weekend, după o altă noapte de raiduri aeriene israeliene neîntrerupte asupra enclavei.

Statele Unite au declarat luni că Iranul a fost complice la asaltul Hamas asupra Israelului, deşi au precizat că nu au informaţii sau dovezi care să indice participarea directă a Teheranului. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready