Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
14:13    |    18/10/2023

Pentagonul acuză China de acţiuni de intimidare fără precedent în Asia-Pacific

Pentagonul a acuzat marţi China de acţiuni de intimidare fără precedent în spaţiul aerian din Asia-Pacific, în condiţiile în care avioane chineze de vânătoare şi-au înmulţit manevrele de risc în jurul unor avioane americane în operaţiune sau recunoaştere, informează AFP.

Beijingul întreprinde "o campanie centralizată şi concertată, autorizând aceste comportamente de risc, pentru a constrânge SUA să îşi modifice activităţile operaţionale" în regiune, a denunţat în faţa presei subsecretarul american al apărării pentru probleme de securitate în zona Indo-Pacific, Ely Ratner.

Majoritatea incidentelor din spaţiul aerian internaţional au presupus interceptări în zbor riscante, manevre intimidante, avioane de luptă chineze apropiindu-se prea mult sau prea repede de aparate americane, sau care au tras rachete luminoase, potrivit Pentagonului.

Responsabilul american a invocat "peste 180 de incidente" care au avut loc din toamna lui 2021 până în prezent, "mai multe decât în timpul deceniului precedent", incidente ce demonstrează o agresivitate în creştere a armatei chineze.

Dacă se ţine cont de incidente ce implică avioane de vânătoare ale unor ţări partenere, aceasta ar putea majora numărul lor la "aproape 300", a adăugat Ely Ratner.

Luni, guvernul canadian a raportat că un avion militar al Canadei fusese interceptat de avioane de vânătoare chineze deasupra apelor internaţionale şi a calificat manevra drept "periculoasă şi imprudentă".

"În final, acest tip de comportament operaţional poate provoca accidente (...) şi poate duce la conflicte involuntare", a atenţionat Ratner.

În paralel, Pentagonul a anunţat că va declasifica imagini şi înregistrări video cu circa 15 incidente de acest tip, printre care unul care a avut loc în septembrie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a denunţat recent de mai multe ori comportamentul aviaţiei chineze.

În iunie anul trecut, un incident de acest fel a implicat un avion de vânătoare chinez şi un aparat de recunoaştere american, deasupra Mării Chinei de Sud.

La acea dată, Comandamentul pentru Indo-Pacific al armatei americane a relatat că aparatul chinez a zburat "direct în faţa şi la mai puţin de 120 de metri de nasul unui RC-135, forţând avionul american să treacă prin turbulenţele din urma lui".

Aceste incidente cu repetiţie intervin pe fondul unor tensiuni în creştere între Beijing şi Washington, în special cu privire la Taiwan şi după ce un balon chinez a survolat teritoriul american la începutul acestui an, chiar dacă cele două ţări au reluat dialogul în ultimele luni, cu o succesiune de vizite ale unor înalţi responsabili americani la Beijing.

Cu toate acestea, Washingtonul deplânge că Beijingul refuză în continuare o comunicare directă la nivel înalt între forţele armate ale celor două ţări.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready