Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
22:15    |    20/01/2024

Alegeri Rusia2024: Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura lui Vladimir Putin

Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a înregistrat candidatura actualului şef al statului, Vladimir Putin, la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, transmite TASS.

"Adoptată în unanimitate", decizia comisiei a fost anunţată de şefa acesteia, Ella Pamfilova.

Potrivit Nataliei Budarina, secretarul CEC, 60.000 din cele 315.000 de semnături depuse în sprijinul lui Putin au fost selectate aleatoriu pentru verificare. ''În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători'', a declarat Budarina, care a precizat că nu există semnături false.

Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat pentru scrutinul prezidenţial din Rusia. CEC i-a înregistrat anterior pe reprezentanţii a trei partide parlamentare - Leonid Sluţki (Partidul Liberal-Democrat din Rusia, LDPR), Vladislav Davankov (partidul Oameni noi) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist din Federaţia Rusă, KPRF).

Pentru Putin, va fi al cincilea scrutin prezidenţial din cariera sa politică. El a fost ales în funcţia de şef al statului de patru ori (2000, 2004, 2012, 2018), cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 2018, când a primit 76,69% din voturi, scrie TASS.

Atât susţinătorii, cât şi opozanţii se aşteaptă ca Putin să obţină un nou mandat de şase ani care, dacă îl va duce la bun sfârşit, îl va transforma în cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea încoace, notează Reuters.

Putin a intensificat represiunea împotriva opoziţiei de la începutul războiului din Ucraina, iar cei mai proeminenţi critici ai săi fie au fugit în străinătate, fie au fost încarceraţi, adaugă agenţia britanică de presă.

Cei care candidează împotriva lui, inclusiv candidatul anti-război Boris Nadejdin, au termen până miercuri pentru a strânge numărul necesar de semnături din partea susţinătorilor. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready