Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
16:14    |    28/10/2019

Filmul 'Maria, Regina României' a câştigat premiul publicului la Les Films de Cannes a Bucarest

Filmul "Maria, Regina României", de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului duminică, la finalul celei de-a zecea ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul unei gale de închidere desfăşurată la Cinema Pro din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor .

Premiul i-a fost înmânat producătorului Gabi Antal, care a anunţat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Pelicula a fost prezentată în secţiunea "Avanpremierele toamnei", iar premiul, în valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Român.

Câştigătorul secţiunii "Une minute de vie, une minute de cinema" - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureştene - este filmul "Domnişoara Amelia", regizat de Ruxandra Niţescu, de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza". Echipa filmului a primit un premiu de 1.000 de lei, oferit de Unicredit Bank, şi un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul a fost alcătuit din cineaştii internaţionali Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama.

Filmele câştigătoare ale premiului publicului după proiecţia de duminică, de la Cinema Muzeul Ţăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" - filmul "Crash", de Vlad Furtună; de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" - filmul "Domnişoara Amelia", de Ruxandra Niţescu; de la Colegiul Naţional "Şcoala Centrală" - filmul "Eu exist?!", de Iasmina Coman şi Maria Stana; de la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" - filmul "Western cu toaster", de Toma Hurduc şi Matei Preda; de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" - filmul "În pas cu lumea", de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoş, Matei Greceanu, Ştefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câştigătoare a primit câte un premiu de 1.000 de lei şi un abonament pe un an la cinematecă.

Filmul norvegian "Life Goes On", de Henry Knorvalls, a fost desemnat câştigătorul competiţiei "Filmminute".

Distincţia a fost înmânată directorului Filmminute, John Catchum. Acesta, după ce a mulţumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com.

Juriul care a decis câştigătorul secţiunii i-a avut în componenţă pe Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama.

Alex Molico şi Andrei Epure, câştigătorii primei ediţii a concursului de scenarii "Write a screenplay for...", organizat de Asociaţia Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-şi primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel.

Organizatorii au anunţat tema celei de-a doua ediţii a concursului "Write a screenplay for...", aceasta urmând să îl aibă ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro.

Câştigătorii celei de-a patra ediţii a secţiunii "Works in Progress", în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producţie, sunt Ruxandra Ghiţescu, cu filmul "Otto Barbarul", care a primit un premiu în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Multimedia Est, şi Radu Ciorniciuc, cu filmul "Acasă", care a primit premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Cinelab.

În cadrul programului "Managing Talents", patru actori români au fost selecţionaţi pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiţi în filmul "Tata mută munţii", care se va filma anul viitor. Aceştia sunt Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc şi Andreea Boboc.

Seara de gală s-a încheiat cu proiecţia în premieră a filmului "Frankie", de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiect cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România. AGERPRES


 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready