Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
16:17    |    23/05/2013

Ministrul Agriculturii: Bucureştiul se transformă în capitala mondială a vinului pentru trei săptămâni

Bucureştiul se transformă în capitala mondială a vinului pentru trei săptămâni prin evenimentele care au loc în aceste zile şi care vor culmina cu Congresul Mondial al Viei şi Vinului din 2-7 iunie 2013, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

"Prin organizarea acestor concursuri, dar şi a Congresului Mondial al Vinului la Bucureşti avem o recunoaştere a progresului şi a ceea ce s-a făcut în ultimul timp în dezvoltarea calităţii vinurilor româneşti. Putem vorbi de o dezvoltare extraordinară a viticulturii din punct de vedere al calităţii pentru că găsim vinurile româneşti premiate în concursurile şi expoziţiile internaţionale", a spus Constantin.

Acesta a precizat că actuala ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), desfăşurat la Biblioteca Naţională a României, arată creşterea numărului de ţări participante, dar şi a probelor aflate în concurs.

"Dacă anul trecut erau 15 ţări participante, acum avem 18 ţări, iar din numărul total de probe - 540 - în jur de 250 sunt probe din afara graniţelor. Acest concurs a început să cunoască o maturitate şi o recunoaştere internaţională de care avem nevoie", a spus ministrul Agriculturii.

Preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, a confirmat că în România, în ultimii ani, "avem de a face cu o creştere spectaculoasă a calităţii vinurilor româneşti", datorită investiţiilor care au fost făcute în viticultură cu ajutorul fondurilor europene, deşi încă mai există o falie între creşterea calităţii vinurilor româneşti şi percepţia lor în piaţă.

"Din păcate încă există o falie între creşterea spectaculoasă a calităţii vinurilor româneşti şi percepţia lor în piaţă. Cred că trebuie să mergem mai mult către zona de imagine şi de educaţie, lucruri pe care le facem cu toţii. Este important că avem un juriu competent în acest concurs pentru că înseamnă imagine pentru viitor, iar ţinta noastră este să ne ducem la un număr ridicat de probe. Dacă în urmă cu câţiva ani aveam doar 150-200 de probe în concurs, acum avem 550, iar ţinta noastră este să avem o mie de probe ca să putem fi un pol de imagine al vinurilor din sud-estul Europei. Suntem ţara cu cea mai mare tradiţie în ceea ce priveşte producţia de vin, ţara care are cele mai mari suprafeţe viticole din această parte a Europei, iar o astfel de manifestare nu poate însemna decât imagine", a adăugat Dan Boboc.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, Elena Tîrziman, a subliniat că instituţia pe care o patronează susţine cultura şi civilizaţia românească "în toate formele sale de manifestare", chiar dacă pare atipică organizarea unui concurs de vinuri într-o bibliotecă.

"Este o mare onoare pentru Biblioteca Naţională să găzduiască un astfel de concurs, de o asemenea reputaţie. Poate într-o accepţiune mult mai restrânsă ar fi atipic pentru o Bibliotecă Naţională, dar, de fapt, ea are menirea de a susţine cultura şi civilizaţia ţării respective. Noi susţinem cultura şi civilizaţia românească în toate formele sale de manifestare. (...) Avem câteva expoziţii organizate cu acest prilej, respectiv o expoziţie de fotografie, una de ceramica şi o expoziţie absolut specială strâns legată de acest concurs: pictură cu vin", a spus directorul Bibliotecii Naţionale.

Potrivit datelor MADR, România ocupă locul şase la suprafaţa viticolă în Europa şi locul şapte la producţia de struguri şi de vin, patrimoniul viticol reprezentând 1,6% din patrimoniul agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României.

Producţia de vin în 2012 a fost de 3,31 milioane de hectolitri, 2009 fiind un an de vârf cu 5,36 milioane hectolitri. Importurile de vin au depăşit de cinci ori exporturile, totalizând 59.000 de tone (44,9 milioane de euro), iar exporturile s-au ridicat la 11.800 tone (16,6 milioane de euro). Sectorul viticol din România deţine o piaţă de circa 400 de milioane de euro.

Sursa:AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready