Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
23:29    |    18/05/2014

NOAPTEA MUZEELOR la Bucureşti: Recorduri de vizitatori la Antipa sau Muzeul Naţional de Istorie

Aproape 18.000 de persoane au vizitat, sâmbătă spre duminică, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti cu ocazia Nopţii Muzeelor, potrivit unui anunţ publicat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Şi anul acesta, girafa i-a întâmpinat pe bucureştenii care au vrut să viziteze Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". Cu o coadă care s-a întins până foarte aproape de vecinul său, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Antipa le-a propus tinerilor, cu tatuaje, dread-uri sau fără, pensionarilor, cu pălării şi îmbrăcaţi la costum, părinţilor, veniţi cu copiii, o călătorie către mările reci arctice, Oceanul Atlantic şi către Carpaţii româneşti. De asemenea, aceştia au putut să descopere lumea nevertebratelor Mării Negre, foca-monah, singura întâlnită în trecut în Marea Neagră, la ţărmul românesc, balena cu aripioare lungi - Humpback Whale şi scoica gigant - Giant Clam.

Un alt loc căutat, sâmbătă, de bucureşteni a fost Muzeul Ţăranului Român, unde oamenii s-au strâns la intrare încă de la ora deschiderii (18.00). Instituţia a invitat publicul la expoziţia permanentă, dar şi la cea temporară "Sarkis - La celălalt capăt al curcubeului - Din zori la asfinţit".

O altă destinaţie a zilei a fost Muzeul Naţional "George Enescu", unde, în timp ce oamenii aşteptau la coadă, pe uşile clădirii au ieşit mai multe "muze", care au realizat, în curte, o expoziţie de artă vie. La Muzeul Naţional de Artă al României, oamenii s-au strâns la rând pentru a intra să vadă Galeria de Artă Veche Românească şi expoziţia-semnal dedicată Anului Brâncoveanu.

Aglomeraţie a fost şi la Muzeul Satului, unde bucureştenii au avut ocazia să-şi înceapă "noaptea" dedicată muzeelor încă de la amiază, când instituţia şi-a aşteptat vizitatorii cu ateliere de creaţie, spectacole de muzică şi dans popular, dar şi cu un târg.

Biblioteca Centrală Universitară a fost, şi ea, pe traseul celor ieşiţi din casă sâmbătă, aceştia având ocazia de a vizita interiorul clădirii inaugurate în 1895 de regele Carol I.

Aproximativ 8.500 de vizitatori, la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Directorul Muzeului de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a fost vizitată, cu ocazia Nopţii Muzeelor, de aproximativ 8.500 de oameni.

Muzeul Naţional de Istorie a României a fost şi anul acesta unul dintre obiectivele preferate de bucureşteni, în faţa instituţiei formându-se o coadă de zeci de metri. Aici, pentru câteva minute, la puţini metri de Centrul Istoric al Capitalei, trotuarul din faţa muzeului a fost "invadat" de grăniceri. Îmbrăcaţi în uniforme militare, modelul fiind din 1914, de la începutul Primului Război Mondial, membrii Asociaţiilor Tradiţia Militară şi Deutsches Freikorps au realizat o reconstituire istorico-militară.

"Prezentaţi arma!", "Soldaţi, drepţi!" şi "Să trăiţi!" au fost câteva dintre expresiile care au răsunat, sâmbătă seară, pe Calea Victoriei, spre încântarea celor prezenţi în faţa Muzeului Naţional de Istorie. Momentul a fost întregit de interpretarea marşului "O, săracu' infanteru'".

Reconstituirea istorico-militară s-a încheiat cu depunerea jurământului şi cu un asalt la baionetă, publicul strâns pe scările MNIR aplaudând reprezentaţia acestora.

De asemenea, persoanele venite la MNIR au putut vizita expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară".

13.450 de persoane au vizitat Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală

Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Virgil Niţulescu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că 13.450 de persoane au trecut pragul instituţiei culturale cu ocazia Nopţii Muzeelor, precizând că interesul bucureştenilor a fost "ridicat".

"(Interesul, n.r.) a fost ridicat şi nu mi s-a părut că voiau doar să bifeze lista cu muzee", a declarat acesta.

La Muzeul Ţăranului Român, bucureştenii au început să se strângă încă de la ora deschiderii evenimentului, în jur de 18.00, instituţia invitând publicul la expoziţia permanentă, dar şi la cea temporară "Sarkis - La celălalt capăt al curcubeului - Din zori la asfinţit".

De asemenea, meşterii, care au expus diverse obiecte, i-au aşteptat pe vizitatori în curtea interioară, unde aceştia au putut admira şi cumpăra exponatele.

Spre miezul nopţii, vizitatorii au putut asista, tot în curtea interioară a instituţiei, la un concert susţinut de AG Weinberger, astfel că noaptea la Muzeul Ţăranului Român s-a încheiat pe ritmuri de blues.

Mediafax

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready