Paris
London
New York
Thursday, 23 September, 2021
Last Update 21:14
16:36    |    05/08/2015

Brașov: Două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță vor traversa și România

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul intitulat "Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță", proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

"Valoarea totală a proiectului este de 268.451 de CHF, din care contribuția elvețiană este de 242.565 CHF, ceea ce înseamnă 90% din proiect, iar 10% Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor. Din cei 10% , un procent de 5% înseamnă munca pe care o vor face voluntarii noștri, iar 5% o finanțare din partea Consiliului Județean Brașov, aproximativ 14.000 de euro. Sperăm să obținem aceste fonduri, având în vedere situația de la Consiliul Județean, pentru că altfel s-ar bloca proiectul. La lansarea proiectului au participat și doi experți elvețieni în domeniul infrastructurii pentru drumeție din partea Schweizer Wanderwege, asociația care proiectează și întreține toate potecile turistice din Elveția. Asociația elvețiană are rolul de partener în proiect, urmând să asigure consultanță și know-how în domeniu. Proiectul are ca termen de finalizare 36 de luni", a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Șofariu, director executiv al SKV.

Pe parcursul proiectului, SKV va defini traseul european E8 și va continua lucrările pentru E3, segmentele românești ale celor două trasee având împreună 1.800 de km. De asemenea, vor fi marcate în premieră sau se va reface marcajul pe poteci cu lungime totală de 250 de km, vor fi realizate hărți, seminarii, întâlniri de lucru și numeroase acțiuni cu caracter educativ și de informare cu specific montan, în special pentru tineri.

În acest fel, două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță, definite de Asociația Europeană de Drumeție ( European Ramblers Association — ERA), vor traversa și țara noastră.

Asociația ERA reunește 60 de asociații din 35 de țări, care au împreună peste trei milioane de membri. România este reprezentată în ERA de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, iar conferința anuală a ERA din anul 2017 se va desfășura la Brașov.

Cu ocazia lansării proiectului, specialiștii elvețieni, împreună cu colegii de la SKV, au parcurs trasee de drumeție din Masivul Postăvaru, pe unde vor trece E3 și E8, și de pe Muntele Tâmpa, discutându-se soluții pentru reconfigurarea optimă a potecilor existente în Masivul Postăvaru, lucrare apărută ca necesară după extinderea domeniului schiabil. Soluțiile au fost, de asemenea, corelate cu intenția realizării în zonă a unor trasee pentru mountainbike. S-a avut în vedere ca potecile să evite domeniul schiabil, urmând să fie practicabile și iarna, să ofere priveliști atractive, să străbată zone împădurite și să se intersecteze cât mai puțin și fără riscuri cu traseele pentru biciclete.

Tot în cadrul proiectului, o echipă formată din trei tineri membri ai SKV au pornit sâmbătă, 18 iulie, de la Soko Banja-Serbia, să străbată pe poteci de munte întreg lanțul carpatic, până la Bratislava, aproximativ 2.500 de km, din care 1.100 se vor suprapune cu traseul european E8 de pe teritoriul României, urmând să ajungă la Brașov la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit directorului executiv al SKV.

Acțiunea este o parte a contribuției SKV la eforturile depuse de autoritățile centrale și locale pentru desemnarea României, respectiv a Brașovului, ca sediu al Convenției Carpatice. Traseul a fost definit prin colaborarea SKV cu asociațiile partenere din Serbia, Ucraina, Slovacia, Polonia și Cehia și va conduce la materializarea unei poteci de lungă distanță specifică Munților Carpați, care se va numi Via Carpatica, a mai spus Marcel Șofariu.

Un traseu asemănător, realizat în perioada 2001-2008, alcătuit din mai multe segmente cu lungime totală de 5.000 de km — Via Alpina, reunite în Convenția Alpină ( Slovenia, Austria, Germania, Liechtenstein, Elveția, Italia, Franța, Monaco), este vizitat anual de milioane de turiști aducând o contribuție semnificativă la economia respectivelor zone montane.

"Aș vrea să vă spun că 90% dintre turiștii care se află pe cărările montane din munții României sunt străini. Îi impresionează munții noștri pentru că traseele au acea sălbăticie pe care o caută turiștii care parcurg kilometri întregi cu rucsacul în spate, dar și pentru peisajele pitorești care le ies în cale. Dorim cât mai mult să păstrăm aceste trasee și să nu mai construim tot felul de drumuri până în vârful munților, pentru că altfel, turiștii dornici de drumeții nu ne mai caută", a punctat președintele executiv al SKV. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready