Paris
London
New York
Sunday, 28 April, 2024
Last Update 20:20
13:40    |    10/10/2023

Ziua mondială a sănătăţii mintale

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an, în ziua de 10 octombrie. Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.

Tema din 2023 este „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”.

„Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni în spatele temei Sănătatea mintală este un drept universal al omului pentru a îmbunătăți cunoștințele, a crește gradul de conștientizare și a conduce acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal”.

„Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea, oricine și oriunde s-ar afla, are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate și dreptul la libertate, independență și incluziune în comunitate”.

„O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiește cu afecțiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalți și mijloacele lor de existență. Condițiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenți și tineri”.

„A avea o afecțiune mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului”, se precizează pe site-ul instituţiei.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global.
Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready